Om bloggen

Här lägger jag ut bilder från evenemang av olika slag, men även vardagsbilder. Köp bilderna från min hemsida.

onsdag 28 september 2011

Bob Dylan som kopist?

Bob Dylan har verkat ta det postmoderna kopierandet på allvar i sin senaste utställning, "The Asian Series".












Enligt en artikel i The New York Times finns det uppenbara likheter mellan flera av hans målningar och mer eller mindre berömda fotografier, trots att man i presentationen av utställningen betonat att Dylan arbetat utifrån sina egna iakttagelser under resor i Asien.

Det kanske var observationer av annan bildkonst han menade?

torsdag 15 september 2011

Lennart Aschenbrenner

På Galleri Persson ställer för närvarande den sedan mer än 40 år verksamme Lennart Aschenbrenner ut.

Boende sedan ca 20 år i Nice har hans målningar både en ljus- och färgton som man lätt förknippar med Medelhavsmiljöer, men också en finurlighet som inte undviker mer mörka drag.




De svarta fåglarna i kombination med spåren av mänskligt liv i form av hattar, vattenkannor och leksaker skapar ett spänningsfält mellan vardagsobservation och existentiella frågeställningar som i sin renhet är riktigt intagande.





Men här finns också en lekfull dialog med den modernistiska konst Aschenbrenner haft som partner i hela sin artistiska verksamhet.


Passa på att besöka Galleri Persson, utställningen håller på t o m den 2 oktober.


måndag 12 september 2011

Konst

Rebecka Ryberg Skött

På Gate38 i Malmö finns sedan ett par veckor Rebecka Ryberg Skötts finurliga foton på djurleksaker, inplacerade i mångtydiga relationer där man inte vet om det är en snäll saga som visas eller en mer hotfull skräckhistoria.




Utställningens sista dag är den 17 september, så skynda dit och bli förtjust — och förskräckt!

Johanson & Kawai

Malmö Konsthalls nya utställningar fortsätter på det färgrika sätt som föregående konstnär, dansken Poul Gernes, uppvisade i våras.





Amerikanen Chris Johanson (född 1968) är en starkt musikinfluerad och miljömedveten f d punkare som, enligt egen utsago, gått från ett mer aggressivt till ett positivare och mjukare bildspråk och i Alright Alright bland annat skapat en jättelik pyramid av lastpallar på vilka man kan vandra upp till och igenom en solsymbol.

Han arbetar med material, ofta trä, som han hittar och sedan målar utan att dölja var underlaget kommer ifrån. Därför blir målningarna också till skulpturer, där baksidans organiska karaktär samspelar med det ofta lekfulla i måleriet.







Lekfullheten finns också i hög grad i japanska Misaki Kawais bilder, med den övergripande titeln Big Bubble.

Manga-världens "heta-uma", en stil som genom linjens enkelhet strävar efter kontakt med de icke-medvetna delarna av det konstnärliga skapandet, präglar hennes figurer, men också de klara och omedelbara färgerna.

Kawai (född 1978) är en flitigt arbetande konstnär: under Malmö-festivalen kunde hennes måleri ses på skaterampen på Hamngatan under titeln Pineapple Paradise och hon har även under sommaren gjort en väggmålning i Rosengård tillsammans med ungdomar därifrån; de har också gjort ett fanzine. Kawai har också gjort en bok, Mot nya aktiviteter, som ska delas ut till alla tredjeklassare i Malmö.




Lekfullhet och färgrikedom präglar av naturliga skäl inte alltid utställningarna på Malmö Konsthall, därför är det kul att kunna rekommendera ett besök hos dessa två konstnärer.

Inte minst för att jag själv blivit en del av heta-uma: Kawai gjorde en teckning som finns att beskåda bland de övriga huvudena på en av väggarna!

söndag 4 september 2011

Medeltidsfestival i Borgeby
















I Borgeby har det i dagarna två varit medeltidsfestival.




Sommaren är ju full av festivaler av detta slag, men med vädrets hjälp (trots att det blåste en del idag) blev dagens aktiviteter till en sommaraktig förflyttning bakåt i tiden — som kan ses av dessa bilder.