Om bloggen

Här lägger jag ut bilder från evenemang av olika slag, men även vardagsbilder. Köp bilderna från min hemsida.

måndag 29 april 2013

Boule-bar i Malmö

Stockholmsbaserade företaget Boulebar har kommit på idén att etablera en boulebar i Malmö.









Så här såg det ut inomhus i går.











Gamla Husarstallet/Saluhallen/Humanitetens hus öppnar den 10 maj och ska erbjuda, förutom spel, även mat och dryck på Drottningtorget. Kan nog bli kul.








Händels Israel i Egypten

Händel-konsert i S:t Petri kyrka i Malmö på söndagskvällen. Det sällan framförda oratoriet "Israel i Egypten" från 1739 innehöll både sorgesång och jublande kör, däremellan fett rockande och förebud om Mozarts "Requiem".









dirigent Alexander Einarsson





























Allt sjunget och spelat av Petri Sångare, sång- och blåsarsolister samt barockorkester under ledning av Alexander Einarsson. Härligt!



fredag 26 april 2013

David Magnusson och Purity



Pressfotografen David Magnusson tröttnade på att ständigt ha kravet på sig att producera bilder som var slagkraftiga men ack så entydiga, han ville hitta ett öppnare sätt att vara kreativ på. Så han tog chansen när han såg en notis om en relativt ny ritual i USA: Purity Ball.

grundaren Randy Wilson med döttrar












Denna "renhetsbal" går ut på att fäder och deras döttrar ingår ett löfte: fäderna ska skydda sin döttrar från ett alltmer sexualiserat samhälles hot, medan döttrarna ska förbli oskulder tills de gifter sig. Ritualen har funnits i femton år och är spridd i hela USA (man beräknar att det hålls cirka 4 000 baler om året) men finns företrädesvis i den södra delen av landet. 

Huvudsakligen är det grupper kopplade till kristna religiösa samfund som tagit upp dessa avhållsamhetstankar, men det finns också till exempel judiska deltagare i vissa av balerna.


 












Magnusson har tillbringat sammanlagt 4 1/2 månad med att fotografera 47 par av fäder och döttrar och en del av bilderna ställs nu ut, med invigning lördagen den 27 april på Fotografins rum i Malmö under titeln Purity, som en del av konstsatsningen Malmö Nordic. 

 









Han har använt en s k storformatskamera, vilket inneburit en mer omständlig och långsam fotograferingsprocess än den han var van vid som pressfotograf. Men det har också inneburit att han kunnat få ett mycket välplanerat och koncentrerat uttryck i bilderna, med en konsekvent bildstil som lyfter fram en mer formell ton i presentationen av paren — men som även gör att man som åskådare lägger märke till de små och betydelsefulla variationer som finns.

Han har valt att inte fotografera på själva balerna utan placera paren i miljöer utanför städer, med syfte att få ett så rent uttryck som möjligt. 

 




 









Bilderna har också en ljus, nästan urblekt färgton, som om ett gudomligt ljus omsluter människorna — men tillsammans med själva tillvägagångssättet vid fotograferingen och sättet som figurerna står på i bilderna får man onekligen en känsla av en äldre tids sociala ritualer.

Renhetsbalerna är kontroversiella i USA och det är inte utan att man som betraktare känner ett visst mått av obehag inför bilderna. Allt från traditionell mansmakt till incest och pedofili dyker upp i tankarna, men ett så enkelt fördömande är inte Magnussons mål. 

 











 






Han vill snarare visa upp det mångtydiga i relationerna och i ett bildspel som ingår i utställningen får de som avporträtteras ge röst åt sina egna tankar samt orsakerna till att de deltar i balerna.

 





Purity är ett lyckat exempel på hur man kan använda fotokonsten så att den både ger tankar om den mänskliga kulturens komplexa och motstridiga karaktär och funderingar kring hur konstnärliga uttryckssätt kan användas för att visa upp detta.

 





Utställningen öppnar lördagen den 27 april och finns kvar på Fotografins rum under hela sommaren, fram till och med den 8 september.
















måndag 22 april 2013

Julius får kulturpris

Nöjesarrangören Stefan "Julius" Malmström fick idag under högtidliga och uppsluppna former Malmö stads kulturpris.

































Arborister

Under söndagen hängde fem blivande arborister från yrkesutbildningen på Hvilan i ett träd i Kungsparken i Malmö.




























































































Ribersborg

Äntligen sol och föraningar om den ljusa årstiden.


Ribersborg i Malmö.















Turning Torso, Kallbadhuset och Öresundsbron.



måndag 8 april 2013

Romsk nationaldag

Den romska nationaldagen firades på Moriskan i Malmö i kväll. Lite kylslaget var det på och kring utescenen, men med hjälp av öppna eldar och livfull musik blev det betydligt varmare.




















Här ses den ungerska orkestern Szilvazi Gipsy Folk Band få igång dansarna.

















 Fast stundtals var sångaren mer intresserad av att fotografera och filma orkestermedlemmarna än av publiken.






fredag 5 april 2013

Fontän-husen

I Stadshuset i Malmö invigdes idag en utställning, Visioner, med tavlor gjorda inom ramen för Fontän-husens arbetsinriktade rehabilitering som riktar sig till personer som varit i kontakt med den psykiatriska vården.




Lena Fager
Sqiponja

















 
Huset i Malmö har ca 600 medlemmar och är därmed ett av de största i Europa (USA dominerar) och vartannat år presenteras en ny utställning som vandrar runt till de städer som har egna Fontän-hus: förutom Malmö även Lund, Helsingborg, Båstad, Halmstad och Falkenberg.

Johanna Du Rietz



Christopher Rist


















Lars-Eric Isgren från Fontän-huset i Malmö




Flera av de nästan femtio verken håller en hög kvalité och utställningen är verkligen värd att besöka. Den finns på Stadshuset i Malmö till och med den 3 maj.

Peter Fryksäter

Anders Rosenqvist

Natalie Jancovic