Om bloggen

Här lägger jag ut bilder från evenemang av olika slag, men även vardagsbilder. Köp bilderna från min hemsida.

lördag 26 oktober 2013

Bokens dag

Bokens dag firades på Konserthuset i Malmö med författaruppläsningar samt musikinslag.

Mons Kallentoft









I foajén intervjades andra författare medan ytterligare andra signerade sina böcker.

Lena Einhorn








Medelåldern var som vanligt för sådana här evenemang ganska hög, men stämningen var god och uppslutningen rejäl.









Karin Arbsjö och Per Svensson från Sydsvenskan samtalar med Jeanette Rosengren och Urzula Striner från Kira förlag


fredag 25 oktober 2013

Fotomässa i Köpenhamn


Fotomässan i Forum i Köpenhamn, benämnd # To be seen, inleddes idag. 
 
Till skillnad från förra årets premiär saknas (trots Paolo Pellegrin) de riktigt internationella storstjärnorna (läs Joe McNally) och det känns som att det verkligen är en försäljningsmässa, även föredragen säljer produkter, inte kunskap. 
 
 
 
 
 
Utställningarna på andra våningen är dock delvis riktigt bra, speciellt bilderna av Elisabeth Toll och Margaret de Lange. Mattias Klum, Lauren Greenfield ställer också ut och bilder från projektet A Day finns även med.
Elisabeth Toll
 
Elisabet Toll
 
 
 
 
Margaret de Lange
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mattias Klum
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tävlingen FotoMarathon presenterar också vinnarbilderna, där de fotografer som använt den analoga tekniken utmärker sig. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Och åtminstone under fredagseftermiddagen dominerade män i åldern 55+ totalt bland besökarna, vore intressant att få reda på om detta gäller under hela mässan.
 
Per-Anders Pettersson
 
 

måndag 21 oktober 2013

Mats Åkerman

Stockholmskonstnären Mats Åkerman har sedan lång tid skapat sin egen värld i ”Den Svagiska Unionen”, befolkad av människor placerade i miljöer som har en påfallande tendens att se ut som bilder ur tidningar och filmer från mitten av 1950-talet, alltså vid tiden för Åkermans födelse.


 


 


Bruntonade och regnvåta ger dessa stadslandskap en mycket behagfull känsla till betraktaren, igenkännbar och samtidigt främmande. 

 









Galleriets väggar, med sina färger och strukturer, bidrar också i hög grad till den totala känslan.


Den franska miljön, från Paris till Rivieran, är påtaglig, men de ibland fotografiska förlagorna har Åkerman sedan bearbetat så att hans demokratiska och pacifistiska union framstår i all sin varma  — och (måste man säga) nostalgiska — prakt.

Utställningen på Galleri Final i Malmö pågår till och med den 27/10.



Roger Metto

Roger Mettos episka panoramalandskap på Galleri Leger i Malmö förenas med hans mindre målningar av skrotbilar på ett intressant sätt i utställningen Cavemans entrance.





 





De stora vidderna och skogarna i förstärkta färgkaskader har antagligen kommit från hans lappländska uppväxt och skapar både modernistiskt platta landskap mitt i detaljrikedomen och fascinerande illusorisk tredimensionalitet.

 
 





Och skrotbilarna uppvisar en liknande tendens: både en (mindre spännande) förstärkning av det tvådimensionella och (speciellt i en målning) en utvidgning av motivet till att omfatta både en 
social och kulturell dimension förutom en känsla av faktisk plats.

Utställningen pågår till och med den 23 oktober.




lördag 19 oktober 2013

Thomas Larsson

Brösarpsbon Thomas Larsson ställer just nu ut sina målningar från Österlen, mer specifikt trakten kring Haväng, på Galleri Holm i Malmö.





Det är huvudsakligen mycket ljusa bilder, fyllda av sommar, frihet och öppna landskap.


 
Kanske för mycket ljushet för att riktigt gripa tag om betraktaren, men visst finns här en lätthet som är attraktiv och färgbehandlingen är väl utförd.




Och äppelträd efter skörden kan onekligen ge en känsla av knotighet och vresighet.


Utställningen varar till och med den 3/11. 







Bente Bjerregaard

Bente Bjerregaard presenterar på Galleri Estetica i Malmö från idag ett mycket färgrikt måleri med motiv från både stad och land.

Generellt sett är det allra bästa när det inte blir för intensivt utan hennes utmärkta öga för stämningslägen får ett större utrymme.



Bäst är en målning med ett bord citroner.





Men även en vy över Bornholm erbjuder en utsökt känsla.

De mindre målningarna har också en naturlig begränsning som är mycket lyckad för Bjerregaards färgkänsla.

 



 





På utställningen finns också sex mycket uttrycksfulla självporträtt — vilken som helst skulle pryda varje besökares väggar.


Utställningen pågår på Galleri Estetica till och med den 13/11. 















fredag 18 oktober 2013

Egna bilder upphängda

Hängde upp sex egna bilder under gårdagen på Noll 1, pizzeria och restaurang i Västra hamnen i Malmö.

Kul att redan under hängningen få positiva kommentarer från ägaren och gäster.


foto: Annette Wallenberg


lördag 12 oktober 2013

Land i sikte


Søren Hüttel
Danska trion Rasmus Lütken, Søren Hüttel och Rasmus Danøl  har sedan flera år samarbetat i olika temautställningar och nu är det dags igen, på Galleri 21 i Malmö.

Land i sikte är titeln och syftar på att deras målningar och installationer tar upp resandets/sjöfarandets dimensioner ur ett kulturellt och kulturkritiskt perspektiv.


 








Semester- och kryssningsresandets föremål och tecken renodlas av Hüttel som genom fotografier, bildskärmar och ett strandparasoll suggererar fram semesterresans komplicerade betydelser för (den västerländske) turisten och den värld som hen besöker.

Sviktens symboliska betydelse för hoppet ner i fritidens och det okändas vatten har fått en central placering i galleriets största rum och Lütken har även fått fram betraktarens delaktighet genom små speglar i ett antal verk som ett stilrent sätt renodlar vattnet, solen och människornas litenhet.



I det innersta rummet har Danøl fått en pingvinfigur med urgröpt ansikte att vända sig mot träsnittsmönstrade bilder av hav och människoskapade byggnationer, en bild av upptäcktsresande, civilisationsideal och mötet med en främmande och (kanske) fientlig natur.

 









Och i ett gemensamt arbete, med samma namn som utställningen som helhet, har de tre placerat en stege som leder upp till ett foto på en mörknande himmel och ett stycke land: en gestaltning av den mörknande framtiden?

Utställningen finns kvar på galleriet till och med den 3/11.


onsdag 9 oktober 2013

Från andra sidan längtan

Det relativt nyöppnade galleri Butcher i Malmö visar nu en utställning med bilder av delägaren Jacqueline Hellmann, betitlad Från andra sidan längtan.




















Jacqueline har i tre år dokumenterat sin nu drygt 20-åriga vän Cizzi och hennes vistelser på ett otal behandlingshem, där den psykiska sjukdomen tagit sig uttryck i ätstörningar och flera självmordsförsök.


Bilderna visar på både en mer livsbejakande sida hos Cizzi och den svarttyngda värld hon har inom sig.


Men också den brist på verklig och kontinuerlig vård som Cizzis egen berättelse, som kan höras på en inspelning i galleriet, är ett tydligt bevis på.

Jacqueline har sagt att det var genom kameralinsen hon kunde hantera vännens tillstånd och att hon kände sig maktlös när det gällde att hjälpa Cizzi, men bilderna visar också hur de förmår att skapa en medkännande insikt i ett alltför vanligt fenomen — inte minst hos unga tjejer.










Utställningen finns kvar på galleriet under hela månaden.