Om bloggen

Här lägger jag ut bilder från evenemang av olika slag, men även vardagsbilder. Köp bilderna från min hemsida.

söndag 30 november 2014

lördag 29 november 2014

Ormvråk spanar


Thérèse Reuterswärd på Galleri Holm

Missa inte Thérèse Reuterswärds finstämda utställning på Galleri Holm i Malmö.
 






Lite dansk ton (Krøyer m fl).


Sista dagen i morgon (söndag).

Dag 333, 2014: Rosengård


lördag 22 november 2014

Leif Boork och Dam-VM i ishockey


Leif Boork, numera förbundskapten för det svenska damlandslaget i ishockey, var i Malmö idag för att skjuta in starten på festligheterna inför VM som börjar i slutet av mars i stan.

















Intervjuer kring de kommande arrangemangen avlöstes av att Boork invigde den lilla hockeyrinken och att Mahan Moin sjöng den officiella VM-låten.













Dag 326, 2014: Väntan


fredag 21 november 2014

Dag 325, 2014: I dimma


Bo Ljung åter på Galleri Persson


I februari 2011 ställde den Stockholmsbaserade konstnären Bo Ljung ut för första gången i Malmö. Han återkommer nu till Galleri Persson och åter en gång får man som besökare tillfälle att glädjas åt hans färgrika och kraftfulla måleri.

Den röda båten






Det spänningsfyllda spelet mellan de arkitektoniska elementen och rörelserna i de mänskliga figurernas kroppar formar, tillsammans med färgbehandlingen, ytterst livfulla dukar.

Möte i guld
Figurernas brist på anletsdrag och deras relationer till byggnadernas fasthet kan kanske sägas vara en dimension i konstnärskapet, en annan är onekligen linjernas och formernas inre kommunikationer, där även materialanvändningen bidrar till den smått paradoxala rörelsen i den beständighet som är en central del i oljemåleriets egenskaper.



Utställningen varar till och med den 7/12.


Vandringar

torsdag 20 november 2014

Bo Gentili om Malmö-kulturen 1914


Förre bibliotekarien Bo Gentili har även varit verksam som författare under en längre tid och det är speciellt Malmöhistoria han ägnat sig åt.

I kväll berättade han på Moderna museet i Malmö om hur man roade sig i staden vid tiden för den stora Baltiska utställningen. Föredraget var det sista för hösten i en serie som anordnats av Institutet för studier i Malmös historia (som är en del av Malmö högskola).













Inte minst musik och konst fick ett rejält uppsving under utställningen av tillresande artister och att det nya modernistiska måleriet fick en så tydlig plats (även om kritiken mot den senare var ganska hård).

Men Bo Gentili vidgade synfältet och berättade om både tiden före och efter 1914 så att åhörarna fick en rundvandring i kulturutbudet för hundra år sedan.

Men Bo Gentili vidgade synfältet och berättade om både tiden före och efter 1914 så att åhörarna fick en rundvandring i kulturutbudet för hundra år sedan.

Dag 324, 2014: Släkting


FN:s Barnkonvention fyller 25 år

FN:s Barnkonvention fyller idag 25 år. I Malmö högtidlighölls detta med en ceremoni utanför Stadshuset och ett inledningstal av kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Konventionen, som Sverige skrev under 1990 och som det nu arbetas för att göra till lag, anger uttryckligen att barn (dvs de som är under 18 år) inte får diskrimineras och att alla barn har samma rättigheter.














De 54 artiklarna beskriver utförligt vad de underskrivande staterna har för skyldigheter och har fungerat som ett påtryckningsmedel för att få bort nedvärderande och kränkande behandling av barn.

tisdag 18 november 2014

lördag 15 november 2014

Zombisar på Konserthuset

Skräckfilmspremiär på Konserthuset i Malmö i kväll — och zombisarna invaderade.




Best in Show: servitris som gestaltning av kvinnlig utarbetad arbetarklass.