Om bloggen

Här lägger jag ut bilder från evenemang av olika slag, men även vardagsbilder. Köp bilderna från min hemsida.

tisdag 26 juli 2016

Damián Ortega på Malmö Konsthall

Mexikanske konstnären Damián Ortega (född 1967) har nu sin första separatutställning i Sverige, kallad Casino.
På Malmö konsthall finns 24 konstverk, exempel på hans sätt att använda vardagliga föremål för att ställa frågor kring hur vi vanligtvis ser och upplever världen på.
Mycket handlar om rörelse, faktisk och implicit, som ges en oväntad och smått satirisk roll i relation till det moderna industri- och kommunikationssamhället.
Ortegas mest välkända verk är The Beetle Trilogy från mitten av 2000-talets första årtionde. Här plockas folkabubblan isär i sina beståndsdelar, men blir också en Moby Dick som Ortega kämpar med i en installation som beledsagas av Led Zeppelins låt med samma namn.

I konsthallen finns även en ubåtsliknande farkost (Hollow/Stuffed: market law), inspirerad av verklighetens knarksmuggling i Ortegas hemland samt en fantastisk upphängning av arbetsredskap (Controller of the Universe), en installation som expanderar för åskådarens ögon i en osannolik gestalt.
Här finns också ett antal mindre föremål samt nio loopade 16mm-filmer av tegelstenar i Berlin där muren tidigare stod, stenar som under filmernas gång fälls genom en dominoeffekt.

Sammantaget en tänkvärd och rolig utställning som stimulerar perceptionen och kognitionen.

fredag 22 juli 2016

Boule-SM i Malmö

Under veckan har Boule-SM hållits i Malmö, i morgon lördag är sista dagen.

Det har tävlats i många olika klasser och tur med vädret har man också haft, även om sommarvärmen efter flera timmars spel kunnat sätta sina spår.

 



 













Ute på Ribersborg, där det sommartid ofta hålls ridtävlingar, har det kastats klot och avstånds har mätts, allt i vänskapligt samförstånd.

söndag 10 juli 2016

Mods vs Rockers i Malmö

Lördagen såg ett vänskapligt möte i Malmö mellan det tidiga 1960-talets antagonister mods och rockare.
Från Stortorget körde man till Lund och HepCat Store, för att återvända till Malmö under kvällen för mat och öl.
God stämning och många intresserade åskådare.

tisdag 5 juli 2016

Fotoutställningar på Landskrona museum

Landskrona satsar stort på att bli ett fotografiskt centrum i Sverige.

Inte nog med att man fortsätter med sin fotofestival i augusti, Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad samlar sina fotoarkiv i stan, mittemot museet som kontinuerligt har intressanta fotoutställningar.

Nu pågår där inte mindre än fyra ambitiösa utställningar.
Ingrid Bergman får en egen plats där bilder från hela hennes nästan 50-åriga karriär, kallad The Rise and Fall of Ingrid Bergman. And Rise visas under sommaren. Här finns också några kläder från ett par av hennes 1930-talsfilmer.
Joan Fontcuberta visar i Science & Friction hur antagandena om den fotografiska bildens absoluta sanningshalt kan sättas i fråga i bilder av växter och blodprov.



Fotots sanningsanspråk har varit en ständig diskussionspunkt under dess historia, vilket är ett underliggande tema i AgNO3 (det vetenskapliga namnet på silvernitrat, grunden för fotografiutvecklingen), en väldigt ambitiös utställning kring hur fotot använts i vetenskapliga sammanhang — alltifrån graviditetsbilder till ingenjör Andrées fatala polarexpedition.




Och i View Ireland , museets fortsatta satsning på att presentera enskilda länders fotohistoria (efter Turkiet och Tjeckien) får vi exempel alltifrån 1800-talet till idag, inom många olika genrer — inte minst dokumentationer av vardagslivet i dess skilda former.